nb_NO

Clutch (kopling)

Clutch_a.jpg
Clutch_b.jpg
Delene i et clutchsystem. Foto: Karl A. Wikse.

Bilen må ha clutch (kopling) for at vi skal kunne kople inn motoren ved start og kople ut motoren når vi skifter gir eller når vi står i kø eller venter på grønt lys.

Clutchen er sammensatt av tre hovedkomponenter:

  • Lamellplaten, som er festet på girkassens inngående aksling. Det er den som har friksjonsmaterialet og som oftest blir slitt.
  • Trykkplaten, som er skrudd fast til svinghjulet.
  • Den siste komponenten er utløserlageret.

Utløserlageret er festet på clutchgaffelen, som er en «arm» som kan bevege utløserlageret mot trykkplaten. Det skjer enten ved hjelp av hydraulisk kraft eller ved hjelp av en wire. Er det hydraulisk overføring, står det en hovedsylinder ved clutchpedalen som overfører en hydraulisk kraft via slanger og rør til «slavesylinderen». «Slavesylinderen» kan stå på utsiden av clutchhuset og overføre kraft til utløserlageret ved hjelp av clutcharmen. (Slavesylinderen fungerer på omtrent samme måte som en enkeltvirkende hjulsylinder.) Eller «slavesylinderen» er montert inne i clutchhuset og er en del av utløserlageret.

I tilfelle wireoverføring har vi en wire som er festet mellom clutchpedalen og utløsergaffelen. Den kan enten være uten noen form for justering eller med selvjustering. Hvis wiren er uten selvjustering som justerer for slitasje på lamellplaten eller strekk i wire, er det viktig å sørge for at det er en liten klaring på clutchpedalen for å hindre at utløserlageret ligger i kontakt med trykkplaten hele tiden.

Med selvjustering, som er mest vanlig i dag, justerer wiren selv for all slitasje som oppstår på lamellen. Det fungerer helt glimrende, men ikke alle mekanikere skjønner hvordan de skal «nullstille» wiren når de bytter clutch. Det finnes mange løsninger på hvordan vi nullstiller wiren, så vi må sette oss inn i hvordan det skal gjøres i hvert enkelt tilfelle.

Nedenfor er det filmer som beskriver dobbeltclutch og hvordan en vanlig standard clutch virker.

Feil som kan oppstå på clutchsystemet

En feil som kan oppstå på selvjustert clutchwire er at selvjusteringen har innvendige tenner som slites slik at tennene glipper og clutchpedalen går helt ned uten at clutchen blir aktivisert.

Problemer med hydraulisk overføring er som oftest at en aldri skifter bremsevæsken som brukes i systemet, og det kan skape problemer over tid. Det kan føre til rustdannelse i sylindrene, rusten river pakninger som igjen skaper lekkasjer, enten væske ut eller luft inn. I begge tilfeller går clutchpedalen helt ned.

Ulende lagerlyd som endrer seg når vi aktiviserer clutchpedalen selv om bilen står i ro, kan komme av at utløserlageret er ødelagt. Det kan også være lageret på inngående aksling på girkassen som er ødelagt, men som oftest er det utløserlageret som er ødelagt. I begge tilfeller må vi ta ned girkassen for å undersøke nærmere.

Vi kan kontrollere hvor slitt en clutch er ved å la bilen stå i ro med håndbremsen på. Vi setter girkassen i det høyeste giret, for eksempel i femte gir, og øker turtallet til rundt 2000–2500 omdreininger og løser gradvis ut clutchen samtidig som vi gir gass for å registrere om motoren kveles eller om turtallet forblir høyt. Er lamellen utslitt, kveles ikke motoren. Vi kan få den samme effekten ved å kjøre i for eksempel tredje gir opp en bakke og gi full gass. Hvis clutchen er slitt, øker turtallet, men ikke farten.

Er clutchen ødelagt, kan det også være problemer med å gire. Da løser ikke clutchen skikkelig ut og vi får skraping når vi girer.

En delvis slitt clutch merker vi ved at clutchpedalen kan være tyngre å trykke inn enn når clutchen er ny.

I noen tilfeller «eksploderer» lamellen, som oftest skjer det ved overbelastning ol. Da er vi ikke i tvil om hva som er galt pga. mye ulyder og ingen clutcheffekt.

 

Feil som kan oppstå på manuell girkasse

Det er mange feil som kan oppstå, men her er noen av de mest vanlige.

  • Skraping i gir pga. ødelagt clutch.
  • Skraping i gir pga. utslitt synkronring. Det kan oppstå pga. feil girolje på girkassen. Fylles feil girolje, kan metallet i synkronringen tæres opp selv uten at girkassen er i bruk.
  • Lagerlyder fra girkassen kan også komme av feil olje, dårlig olje eller vanlig slitasje. Alt etter hvilket lager det gjelder kan det ødelagte lageret lokaliseres enten på tomgang eller i fart i enkelte gir. Vi må lytte med lytteutstyr for å være helt sikre på at feilen ligger inne i girkassen. Det er synd om vi skifter lager i girkassen og det viser seg å være et lager på drivakselen som er årsaken.
  • Bilen «hopper» ut av gir. Årsaken kan være
    dårlige motorfester
    giroverføringer
    feil ved selve girkassen
  • Det første vi gjør ved feilsøking på en girkasse er å kontrollere giroljen, både med tanke på kvalitet, om det er synlig spon ol. og mengden olje. Mye kan reddes ved å kontrollere oljen og skifte til ny olje. Ikke bruk hvilken som helst olje, kontroller opp mot tekniske data i hvert enkelt tilfelle. Mange girkasser har spesielle måter å kontrollere oljenivået. Kontroller tekniske data før du utfører kontrollen.
  • Sprengt girkasse. Føreren har for eksempel rygget med full last i stor hastighet, for å så «hive» bilen i første gir og spinne framover. Dette kan få girkassen til å gå i knas. Ikke første gangen nødvendigvis, men ...

 Feil med automatgirkasser

På automatgirkasser er det noen feil som går igjen. Oftest er det pga. feil olje eller skitten olje.

  • For lite eller for mye olje kan skape problemer for giringen. Bilen girer ikke slik den skal. Mange girkasser har spesielle måter å kontrollere oljenivået. Kontroller tekniske data før du utfører kontrollen.
  • Brent olje. Oljen lukter brent. Giret går kanskje ikke i revers. «Clutchene» er brent og det gir lukt i oljen. Det kan i noen tilfeller hjelpe å rense girkassen ved å skifte olje. Ved «gjennomspyling» kopler vi til et apparat som spyler gjennom ny olje. Da får vi skiftet ut en mye større oljemengde enn med vanlig avtapping. Husk å rense eller skifte filteret på girkassen.
  • Andre vanlige feil kan være:
    Feil ved ventilhus, ofte pga. feil eller dårlig olje.
    Feil ved konverter, for eksempel lekkasje.
    Mekaniske feil ved girkassen

 

Se videoene som viser hvordan en clutch virker.

Etterpå kan du svare på oppgavene om clutch. 

Kilde: YouTube, Thomas Schwenke.

 

Kilde: YouTube, HoeStuffWorks.