Dioder brukes til å styre strømmen i en bestemt retning slik som vist i figuren til venstre nedenfor. Pilen viser hvilken vei strømmen kan gå. I figuren til høyre har pluss og minus byttet plass. Da lyser ikke lampen fordi dioden sperrer for strømmen.
Diodene finnes i flere størrelser og med ulike kapasiteter, for eksempel fra små dioder på 1 W til større dioder på 25 W.
I en generator er det mange dioder. Der fungerer de som likerettere og gjør vekselspenning om til likespenning.
Zenerdiode. |
Det finnes også dioder som ved en bestemt spenning kan åpnes begge veier, også i sperreretningen. De kaller vi zenerdioder. Ellers fungerer de på akkurat samme måten som en vanlig diode. Symbolet viser hvordan en zenerdiode ser ut i et koplingsskjema.
Symbol for lysdiode i et koplingsskjema (nederst). |
Den nyeste vanlige dioden er lysdioden. Den har et symbol som vist på figuren nedenfor, og brukes som «lyspærer», også kalt ledlys. De fungerer også som dioder, men har den egenskapen at de gir fra seg lys selv om svært lite strøm går gjennom dem.
Vær nøye med hvordan du kopler lysdiodene til + og –. Kopler du de feil én gang, blir de ødelagt.
Når vi lar strøm gå igjennom en lysdiode, skjer det en kjemisk reaksjon i dioden som gir fra seg lys. Reaksjonen krever svært lite strøm og avgir lite varme. I tillegg varer diodene svært mye lengre enn tradisjonelle lyspærer. Derfor er lysdioder mye brukt på nye biler, også i hovedlys.
Viktig: Svært få dioder tåler at polariteten blir byttet om. Vær derfor veldig nøye med tilkopling av + og –.
Denne filmen viser hvordan en lysdiode virker.
Kilde: YouTube, ntm787.